מבחן תיאוריה לרכב שטח

נהיגה יכולה להיות גם חוויה מיוחדת במיוחד למי שמחפש הרפתקאות בשטח. מדינת ישראל שופעת מסלולי 4X4 לנהגי ג'יפים ורכבי שטח המעוניינים באקשן או בדרכים המותאמות לרכבי שטח ותוכלו גם להצטרף לקבוצות נהגים שמטיילים יחדיו.

מה חשוב לדעת על מבחן תיאוריה

אבל לפני שאתם מתניעים, חשוב לדעת שכל בעל רישיון נהיגה יכול להחזיק רכב שטח פרטי או לשכור רכב שטח, אבל כדי לעשות זאת כאמור צריך להחזיק ברישיון נהיגה ועל מנת להשיג את הרישיון המיוחל חייבים לעבור מבחן תיאוריה ומבחן מעשי. מבדק התיאוריה למעשה בוחן את בקיאות הנהג בדרך, תמרורים וכדומה. 

זוהי בחינה המורכבת משלושים שאלות עליהן יש לענות בפרק זמן קצוב של עד ארבעים דקות. הבחינה הינה ממוחשבת אך גם קיימת גרסה למבדק בעל פה למי שמפיק את האישורים הרלבנטיים. תוקף הבחינה הינו למשך כ-3 שנים במהלכן יש לעבור בהצלחה גם את המבחן המעשי להוצאת רישיון נהיגה.
הלמידה למבחן התיאוריה חשובה להצלחה כך שיש להתאמן היטב לקראתה כולל תרגולים ומענה על שאלות נפוצות. 

חשוב לדעת שגם מי שרישיונו נפסל בהחלט בית משפט ונפסק שעליו להיבחן שוב בבחינת התיאוריה ייאלץ לעבור אותה פעם נוספת וכן יכול להיות שגם מי שרישיונו נפסל בשיטת הניקוד וכן מי שמעוניין לבצע המרת רישיון נהיגה זר לרישיון נהיגה ישראלי. 

מבחן התיאוריה מתקיים פיזית במרכזי בחינות המפוקחים על ידי משרד הרישוי, יש לשלם את האגרה שנקבעה (נכון להיום 63 שקלים) ולהירשם מראש למועד המבוקש על מנת להיבחן בבחינה כשהמבדק מוצע גם במגוון שפות לבחירה.כיום קיימות דרכים שונות ללמידה אפקטיבית לתיאוריה, כולל למידה באמצעות קורס דיגיטלי או קורס מקוון עם מורה שמתנהל מרחוק. 


לאחר שהשגתם התיאוריה ועברתם בהצלחה את מבחן הנהיגה המעשי וקבלתם לידיכם רישיון נהיגה, אתם יכולים להתחיל לנסוע ברכב שטח. במקרה זה יש לקחת בחשבון שרכב שטח שונה במבנהו ההנדסי ובהתנהגותו בדרך ולכן, כדאי להתאמן ולהיערך בהתאם לפני שיוצאים לשטח. 

מי יכול לנהוג ברכב שטח?

על פי משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, רכב שטח מוגדר כזה בהתאם לתקנה מס' 1 בתקנות התעבורה, התשכ"א -1961 אם הוא נע על ארבעה גלגלים לפחות, נפח המנוע שלו אינו עולה על 1500 סמ"ק ומשקלו אינו עולה על 900 ק"ד והוא מיועד להסעת נהג ועד שלושה נוסעים וכן מורכבים בו בתהליך הייצור צמיגים בעלי לחץ אוויר נמוך.

יש לוודא שכמובן בחרתם נכון. ראשית, בחירה ברכב איכותי ואמין. שנית, הכנתו של הרכב לקראת תנאי השטח לרבות ציוד נלווה לשעות חירום ואימונים להתמודדות עם שיפועים, אבנים, מים. כדאי לבדוק איזה מנוע יש לרכב  והאם הוא מספק כוח ויציבות גם מחוץ למסלולים סלולים. מרווח קרקע גבוה אף הוא קריטי הן למעבר בתנאי שטח והן לראות טובה יותר קדימה ולמרחקים. יש לבדוק גם את היכולת של הרכב להתפתל ולשפר את השליטה שלכם במצבים כאלה.

מהם התנאים לנהיגה ברכב שטח?


חשוב להיות מודעים לקיומן של הוראת נוהל 5/15 – דרישות חובה לרכב שטח של משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, לא ינהג אדם רכב שטח בכביש אלא לשם חצייתו ומהירות נסיעתו של רכב שטח לא תעלה על 40 קמ"ש.

כמו כן, הנוהג ברכב שטח לא יסיע עליו אדם נוסף אלא אם כן קיבל היתר לכך מאת רשות הרישוי וחובה על ההיתר להיות רשום ברישיון הרכב. בחרו רכב שטח שמתאים לנהגים מתחילים על מנת להסתגל לנהיגה בשטח ולאחר מכן תוכלו להתמקצע ולעבור לרכבי שטח עוצמתיים יותר.